Popularne polskie zupy – barszcz czerwony

Szukasz zakwasu na barszcz czerwony? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą spożywamy przeważnie w czasie Wigilii albo hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja podawania posiłków z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do niektórych posiłków.

Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, ale także apetyczna przekąska

Wydawałoby się, że barszcz czerwony to prosta do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo sycącym daniem. Lecz właśnie jego kwaskowy, a przy tym lekko słodki aromat powoduje, że rewelacyjnie dopełnia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – jedni preferują w nim kartofle, jajko oraz plastry kiełbasy, inni wrzucają do niego pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to nie tylko strawa obiadowa, lecz też smakowita przekąska lub ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy cudownie podkreśli smak chrupkiego krokieta z pieczarkami czy bułki drożdżowej z kapuścianym farszem.

Trzeba podkreślić, iż barszcz czerwony, jeśli nie dodano do niego śmietany, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem zawiera kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, jak również wiele żelaza, dlatego poleca się je osobom chorującym na anemię. Natomiast ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem najczęściej spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie z buraków kiszonych!

Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje swoje ulubione dodatki i inaczej przyprawia tę zupę. Niektórzy uwielbiają pikantny barszcz, odpowiednio pieprzny, drudzy wsypują do niego troszkę cukru, by uwydatnić naturalną słodycz buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli gotuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej zdrowych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotowywać na własną rękę, lecz okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa co najmniej tydzień. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym razie nie musisz na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]