Przetwory ekologiczne – zdrowa, naturalna żywność

Jeśli potrzebujesz żywności eko, powinieneś odwiedzić tę stronę.

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który trwa od zeszłego wieku, wyroby jedzone przez nas codziennie zaczęto często wypełniać różnorodnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Lecz wraz z dojrzewającą wiedzą odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni artykułów wyprodukowanych z żywności ekologicznej.

Żywność ekologiczna – z upraw nie stosujących chemicznych pestycydów i nawozów

By dany produkt trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł mienić się „eko”, musi spełnić wiele przesłanek. Żywność eko i przetwory z niej wytwarzane muszą posiadać określone certyfikaty wydawane przez autoryzowane do tego instytuty. Głównym jednakże cechą spożywczych wyrobów ekologicznych jest to, iż użyte do ich przygotowania owoce oraz warzywa kultywowano z zachowaniem głównych reguł rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie korzystali z chemicznych nawozów ani pestycydów mogących negatywnie oddziaływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które też są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre wszak nawozy wywołują odkwaszenie gleby czy zanieczyszczają wody gruntowe, a opryski upraw chemicznymi pestycydami nierzadko skutkują obumieraniem pożytecznych pszczół. Tymczasem ekologiczna uprawa sprawia, że warzywa i owoce posiadają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych niepożądanych substancji przeniknie do ciała ich konsumentów.

Jak winna być znakowana ekologiczna żywność?

Żywność eko podlega ciągłej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym także w trakcie składowania i przewozu. Co istotne, gdy produkt spełnia wymogi, jego wytwórca prócz standardowych informacji m.in. o temperaturze składowania, dacie przydatności do spożycia, masie netto, kraju produkcji ingredientów oraz wartościach odżywczych, musi dodatkowo obligatoryjnie wskazać numer ID jednostki certyfikującej ten artykuł oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc białe gwiazdki, które tworzą w kształt liścia. Wypatrując ekologicznych przetworów wypada zatem czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o posiadanych certyfikatach.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]