Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Szukasz soli himalajskiej różowej? Skieruj się na ten adres.

Sól to substancja konieczna do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie własności ma sól himalajska oraz sól kłodawska? Z jakiego powodu warto ich używać do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale podkreśla smak posiłków. Choć nadmierne wykorzystanie soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie, to jej odpowiednie porcje (do 6 gramów na dobę) są potrzebne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę potrzebnych minerałów i pierwiastków, między innymi selen, cynk czy wapń, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi wspaniały do tradycyjnych przetworów. Jest wartościowym źródłem żelaza, magnezu czy wapnia, innymi słowy składników koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]